» » » PRINCIPIILE DE LA BANGALORE PRIVIND CONDUITA JUDICIARĂ

PRINCIPIILE DE LA BANGALORE PRIVIND CONDUITA JUDICIARĂ


PRINCIPIILE-DE-LA-BANGALORE.doc [919,5 Kb] (cкачиваний: 62)
Pilonii unei justiţii profesioniste, competente, eficiente şi prietenoase sunt cei trei „i": independenţa, imparţialitatea şi integritatea. Printre preocupările judecătorilor şi procurorilor vizând independenţa justiţiei, imparţialitatea magistratului şi integritatea puterii judiciare, trebuie să se numere şi analizarea şi chiar însuşirea standardelor internaţionale privind conduita judiciară.

În anul 2007 am avut ocazia de a participa din partea României la reuniunea de la Viena unde experţii din statele membre ale ONU au avut ocazia de a analiza şi comenta Principiile de la Bangalore privind conduita judecătorului întocmite de Grupul pentru Integritate Judiciară. Fiind prea puţin cunoscute în ţara noastră, am decis să le traduc şi să încerc a le promova.

În volumul de faţă am cuprins două documente - Principiile (2001), respectiv Comentariul la Principiile de la Bangalore (2007) - a căror limbă oficială de redactare este engleza. Ele reprezintă în acest moment singurele instrumente internaţionale adoptate la nivel mondial în privinţa conduitei judecătorilor. Desigur, ele au caracter de recomandare, suplimentând astfel normele legale şi deontologice existente la nivel naţional. Iar pentru că în sistemul continental de drept judecătorii şi procurorii au un statut profesional apropiat, am constatat că îndrumările de faţă se aplică ambelor categorii de magistraţi, motiv pentru care am preferat în titlul lucrări referirea la „conduita judiciară" şi nu doar la „conduita judecătorului". Întrucât comentariile nu beneficiază şi de o traducere oficială în limba franceză şi pentru că anumite instituţii juridice anglo-saxone nu au un corespondent în sistemul nostru de drept, am fost nevoit pe alocuri să adaptez traducerea la realităţile juridice naţionale.

Colecţia de faţă conţine răspunsuri la multe dileme cu care magistratul se confruntă în exercitarea funcţiei sale pe parcursul carierei. La rândul său, populaţia găseşte situaţiile şi criteriile după care poate considera ca adecvat sau inadecvat comportamentul unui magistrat.

Iată numai câteva dintre aspectele la care manualul răspunde:
Independenţa E suficient ca judecătorul să fie independent sau trebuie să depună eforturi ca şi colegii lui şi, în cele din urmă, sistemul să fie independent? Independenţa pentru magistrat e doar un drept sau mai degrabă o responsabilitate? Judecătorul trebuie sa fie surd la sau să dea hotărâri conform criticilor publicului? Trebuie sa fie judecătorul izolat de societate? Ar însemna asta că judecătorul nu se poate întâlni cu prietenii săi ori foştii colegi care sunt avocaţi sau procurori? E importantă încrederea populaţiei în corpul de magistraţi? Poate judecătorul să ajute la creşterea acestei încrederi? Există o relaţie de dependenţa între judecător şi colegii săi de complet, colegii din instanţă, şefii instanţelor, instanţele ierarhic superioare, deciziile instanţei supreme? Judecătorul este ţinut doar să apere drepturile omului sau trebuie să şi le promoveze? Imparţialitatea Poate un judecător lipsit de independenţă să fie imparţial? Dar invers?! E suficient ca judecătorul să fie imparţial în conştiinţa lui, sau trebuie să se şi vadă acest lucru în comportamentul său judiciar şi chiar în cel din afara instanţei? Este permis ca judecătorul să critice activitatea instituţiilor politice? Se poate implica judecătorul în redactarea unor proiecte de legi? Poate judecătorul să lucreze în ministere sau în alte instituţii politice ori administrative? Ce este subiectivismul? Ce este prejudecata? Ce este conflictul de interese? Poate avea judecătorul întâlniri private cu partea? Sau cu avocatul acesteia? Trebuie judecătorul să se intereseze de afacerile şi relaţiile membrilor apropiaţi ai familiei sale? Are voie un judecător să comenteze o cauză? Este indicat să îşi motiveze public soluţia? Poate un judecător să aibă relaţii cu presa? E admisibil ca un judecător să îşi caute un alt loc de muncă cât mai este încă în funcţie? Poate o prietenie sau o relaţie de vecinătate cu una dintre părţi sau cu un avocat, ori propria cunoaştere a faptelor din cauză să ducă la abţinerea/recuzarea judecătorului?
Integritatea Conduita ireproşabilă cerută unui judecător priveşte doar activitatea din instanţă sau şi pe cea din afara ei? În ce măsură e importantă părerea terţilor în aprecierea conduitei magistratului? Conduita personală a unui judecător poate influenţa încrederea în întreg sistemul de justiţie?
Eticheta E adecvat ca judecătorul sa fie condus cu maşina procurorului sau a poliţistului, ori să stea în autobuz lângă o parte din dosar? Poate judecătorul să frecventeze barurile, cluburile, să cânte karaoke, să fie membru în asociaţii profesionale sau chiar în societăţi secrete? Poate practica jocuri de noroc? Ce impedimente poate genera o relaţie amoroasă cu un avocat? Ce se întâmplă dacă singurul judecător dintr-o instanţă este recuzabil şi totuşi trebuie luată rapid o soluţie într-un caz? Pot avea loc întâlniri în casa judecătorului? Dacă soţul judecătorului e avocat sau politician, pot folosi aceeaşi linie telefonică? Pot fi criticate acţiunile judecătorului, hotărârile acestuia, viaţa sa privată? În ce măsură poate judecătorul să utilizeze resursele instanţei sau personalul acesteia în interes privat? Poate judecătorul să scrie cărţi? Chiar dacă aceasta i-ar aduce beneficii financiare mai mari decât cele din exercitarea profesiei? E permis să apară la posturi comerciale de televiziune sau radio? Poate judecătorul să participe la educarea comunităţii? Poate fi tutore, curator? Poate fi membru în conducerea unei asociaţii de proprietari? E permis să fie arbitru, mediator, sau să dea sfaturi juridice prietenilor sau rudelor? Poate fi judecătorul membru într-un sindicat? Poate participa la evenimente mondene? În ce condiţii are voie să accepte daruri?
Egalitatea Este obligat judecătorul să evite discriminarea? Să accepte diversitatea culturală? Poate face remarci ironice, glume ori spune drăgălăşenii la adresa părţilor, avocaţilor, colegilor?
Competenţa şi străduinţa E o necesitate pentru judecător odihna, relaxarea, viaţa de familie? Judecătorul are obligaţii şi faşă de managementul instanţei? Are el vreun rol in preîntâmpinarea primirii/oferirii plăţilor neoficiale? Ce materii trebuie studiate în cadrul programelor de formare ale judecătorilor?
Finalul comentariilor face trimitere la tradiţii culturale şi religioase antice: dreptul hindus, filosofia budistă, dreptul roman, dreptul chinez, dreptul african, dreptul evreiesc, creştinismul, dreptul islamic. Mi-au atras atenţia unele aspecte: Judecătorul poartă mantie sau robă? Poate judecătorul să dea hotărâri după miezul nopţii, sau obosit fiind, ori flămând, ori când este prea fericit? Poate sugera răspunsuri părţilor? Are voie să simtă frica? Inclusiv de o posibilă demitere?

Exercitarea funcţiei de judecător este o datorie către comunitate. Iar modul de deservire a acesteia trebuie să fie marcat de profesionalism. Judecătorii sunt elita lumii juridice şi chiar a societăţii. Standardele de la Bangalore recomandă un anumit tip de comportament pentru magistrat valabil atât în exercitarea funcţiei judiciare, cât şi în afara acesteia. Standardele sunt înalte şi ele corespund profesiei nobile pe care o are judecătorul, puterii acordate care este de neegalat. Promovând şi păstrând aceste standarde de conduită, magistraţii înşişi contribuie la întărirea încrederii populaţiei în justiţie, ceea ce asigură o independenţă continuă a sistemului de justiţie şi o autoritate de nestrămutat.

Cristi Danileţ, judecător
noiembrie 2009 Formator I.N.M. în domeniul
etică şi deontologie judiciară

Înapoi

Copyright © 2013 Cartea Juridică. All rights reserved.

by Roman Tarita / Hosted by KEY

Fatal error: Call to a member function close() on null in /home/cj/public_html/engine/modules/main.php on line 548