» » » Cîteva note despre nulitate în dreptul internațional public

Cîteva note despre nulitate în dreptul internațional public


Cîteva note despre nulitate în dreptul internațional public
32.-Despre-nulitatea-dr-international.pdf [6,03 Mb] (cкачиваний: 2)

Problema nulităților, adică problema sancțiunilor pe care orice sistem juridic le atașează actelor care nu se conformează normelor de recunoaștere care le condiționează validitatea și efectele, prezintă date diferite în dreptul internațional față de sitemul de drept intern.
În primul rînd este o caracteristică de sistem - descentralizare - care exclude prezența unei jurisdicții obligatorii. Dacă acceptăm că alegația ,,nu există nulitate fără judecător" are un caracter absolut, discuția ar trebui încheiată. Însă în măsura în care normele internaționale își au originea , inter alia, în acte normative ele trebuie să dezvolte o sancțiune cel puțin pentru actele a căror formare sau a căror conținut încalcă dreptul imperativ. Însă această problemă a dreptului imperativ este încă disputată în teoria dreptului internațional. Problema nu constă în a admite existența dreptului imperativ în sine , ci este aceea de a determina în ansamblul de norme cutumiar, care este esențial jus dispositivum, care sunt normele de jus cogens.
Numai în caracterul descentralizat al sistemului internațional nu putem trage, de plano, concluzia că noțiunea de jus cogens este incompatibilă cu noțiunea de drept internațional general (cutumiar).

Înapoi

Copyright © 2013 Cartea Juridică. All rights reserved.

by Roman Tarita / Hosted by KEY

Fatal error: Call to a member function close() on null in /home/cj/public_html/engine/modules/main.php on line 548