» » » NORMELE ORGANIZAŢIEI NAŢIUNILOR UNITE PENTRU PROTECŢIA MINORILOR PRIVAŢI DE LIBERTATE

NORMELE ORGANIZAŢIEI NAŢIUNILOR UNITE PENTRU PROTECŢIA MINORILOR PRIVAŢI DE LIBERTATE


17_Normele-ONU-pentru-protectia-minorilor-privati-de-libertate-1990.doc [121 Kb] (cкачиваний: 65)
Sistemul justiţiei pentru minori trebuie să susţină drepturile şi siguranţa şi să promoveze bunăstarea f-izică şi mintală a minorilor. Pedeapsa cu închisoarea trebuie folosită numai ca o metodă extremă.
Privarea de libertate a minorilor se va face numai în conformitate cu principiile şi procedurile prezentate în aceste Norme şi în Normele standard minime pentru administrarea justiţiei pentru minori ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (Normele de la Beijing). Privarea de libertate a unui minor trebuie să fie o măsură extremă şi pentru perioada minim necesară şi trebuie să se limiteze la cazurile excepţionale. Durata sancţiunii trebuie să fie stabilită de o autoritate judiciară, fără a elimina posibilitatea scurtării pedepsei.
Normele au ca scop stabilirea unor standarde minime acceptate de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru protejarea minorilor privaţi de libertate sub orice formă, în conformitate cu drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, şi în scopul de a contracara efectele negative ale tuturor tipurilor de detenţiune şi de a promova integrarea în societate.
Normele trebuie aplicate imparţial, fără nici o discriminare în funcţie de rasă, culoare, sex, vârstă, limbă, religie, naţionalitate, opinii politice sau de altă natură, credinţe sau practici culturale, proprietate, naştere sau statut al familiei, origine etnică sau socială şi deficienţe. Trebuie respectate credinţele şi practicile culturale şi religioase şi conceptele morale ale minorului.
Normele sunt concepute pentru a servi ca standarde de referinţă convenabile şi pentru a încuraja şi ajuta profesioniştii implicaţi în conducerea sistemului de justiţie pentru minori.
Normele trebuie puse la dispoziţia personalului justiţiei pentru minori în limba naţională a acestuia. Minorii care nu cunosc limba vorbită de personalul instituţiei de detenţiune trebuie să aibă dreptul în mod gratuit la serviciile unui interpret oricând este necesar, mai ales în timpul examinării medicale şi al procedurilor disciplinare.
Când este cazul, statele trebuie să includă Normele în legislaţia lor sau să o amendeze corespunzător şi să ofere remedii efective pentru încălcarea acestora, inclusiv compensarea când minorii sunt răniţi. De asemenea, statele trebuie să monitorizeze aplicarea Normelor.
Autorităţile competente trebuie să depună în mod constant eforturi pentru a conştientiza opinia publică de faptul că îngrijirea minorilor deţinuţi şi pregătirea lor pentru întoarcerea în societate constituie un serviciu social deosebit de important şi, în acest scop, trebuie luate măsuri care să promoveze contactele deschise între minori şi comunitatea locală.
Nimic din conţinutul Normelor nu trebuie interpretat ca excluzând aplicarea instrumentelor şi standardelor pertinente privind drepturile omului ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, recunoscute de comunitatea internaţională, care sunt mai potrivite pentru a garanta drepturile, îngrijirea şi protecţia minorilor, copii sau tineri.
În cazul în care aplicarea practică a anumitor Norme cuprinse în secţiunile II-V, inclusiv, contrazice Normele cuprinse în prezenta secţiune, va fi considerată prioritară respectarea acestora din urmă.

Înapoi

Copyright © 2013 Cartea Juridică. All rights reserved.

by Roman Tarita / Hosted by KEY

Fatal error: Call to a member function close() on null in /home/cj/public_html/engine/modules/main.php on line 548